Algemeen

Amerika gedwongen tot import van biologisch mais en soya

Een toenemende vraag naar biologisch voedsel en de bijna totale afhankelijkheid van Amerikaanse boeren van genetisch gemanipuleerde mais en sojabonen, leidt tot een sterke stijging van import uit andere landen waar gewassen bijna vrij zijn van genetische manipulatie. Import van bijvoorbeeld mais uit Roemenië en sojabonen uit India nemen een bijzonder hoge vlucht volgens nieuwe data, op 8 april gepubliceerd door de Organic Trade Association en Pennsylvania State University. Hieruit kan geconcludeerd worden dat er een potentiële markt is voor Amerikaanse telers die bereid zijn af te zien van kunstmatige chemicaliën en genetisch gemanipuleerde zaden, aldus Laura Batcha van de Organic Trade  Association waartoe Whole Foods Market Inc, White Wave Foods Co., en Earthbound Farm LLC behoren. De geschetste situatie is natuurlijk buitengewoon ongezond te noemen omdat import van biologisch mais en soyabonen vooral bedoeld is als voedsel voor kippen en koeien zodat ze biologisch gecertificeerd kunnen worden volgens de richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De organic pluimvee en zuivelmarkt is min of meer gedwongen tot deze import van mais en soja ondanks het feit dat Amerika nog steeds s ’werelds grootste teler en exporteur van mais en sojabonen is. Een wel heel vreemde situatie. Werd er in 2013 nog slechts voor een half miljoen dollar aan mais uit Roemenië ingekocht, in 2014 was er al sprake van 11,6 miljoen dollar. De import van sojabonen uit India verdubbelde in deze periode tot een bedrag van 73,8 miljoen dollar. De verkoop van gecertificeerd biologisch voedsel bereikte in 2014 een recordbedrag van 35,9 miljard dollar, 11% meer dan in 2013. Ongeveer 90% van de in Amerika geteelde mais en soja is genetich gemanipuleerd en dus ongeschikt voor biologische certificering. Het is te hopen dat steeds meer telers de overstap naar biologische teeltwijze durven te nemen. Het vraagt lef van gangbare telers omdat ze de eerste drie jaar in omschakeling niet hun producten als biologisch mogen verkopen.

Standaard