Oekraïne

82% Krim-bewoners achter aansluiting Rusland

Een Oekraïense politicoloog startte een initiatief genaamd: ‘Voor een Vrije Krim’ om aan te tonen dat de bewoners gedwongen waren om zich bij Rusland aan te sluiten. De resultaten bleken anders uit te vallen.
Terwijl de hele wereld gericht is op het conflict in het oosten van Oekraïene, is het betrekkelijk stil geworden rond de Krim, het deel dat een jaar geleden werd geannexeerd door Rusland na een door de Oekraïense regering niet als legaal beschouwd referendum. De sancties tegenover Rusland voor annexatie van de Krim waren relatief licht ten opzichte van die in een later stadium van het conflict.

De Oekraïense politicoloog Taras Berezovets, een inwoner van de Krim, startte onlangs een initiatief die hij ‘Free Crimea’ noemde, een onderzoek gefinancierd door het ‘Canada Fund for Local Initiatives’, met de bedoeling om de invloed van Oekraïne op het schiereiland te vergroten. Zijn onderzoek maakte gebruik van een poll van inwoners van de Krim van een Oekraïense afdeling van Duitslands grootste organisatie op het gebied van marktonderzoek: GfK. De resultaten van het onderzoek bleken voor Berezovets zoiets als een koude douche. Het onderzoek was niet gebaseerd op veld-onderzoek aangezien een dergelijke organisatie, gegeven de huidige situatie, geen voet aan de grond krijgt in de Krim. Door de aanwezigheid van de Russische geheime politie FSB in het schiereiland zou een dergelijk veldonderzoek onmogelijk uitgevoerd kunnen worden. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van telefonische raadpleging van 800 inwoners van de Krim. De telefoontjes werden uitgevoerd tussen 16 en 22 januari van dit jaar met mensen die leefden in steden met meer dan 20.000 inwoners. Hoewel op deze wijze de inheemse bevolking die voornamelijk op het platteland leven niet werden bereikt, werd de meest pro-Russische stad Sevastopol niet geraadpleegd. Ondanks deze restricties was het de meest onafhankelijke en representatieve poll dat uitgevoerd werd sinds de annexatie. 82% van de ondervraagden zeiden volledig achter de annexatie te staan, 11% gedeeltelijk en slechts 4% wees de annexatie volledig af. Toegegeven, het is maar de vraag in hoeverre de mensen via de telefoon werkelijk hun mening durven te geven. Volgens 51% van de ondervraagden is hun materiële positie sinds de annexatie van Rusland verbeterd. Dit komt met name door de hogere pensioenen die in het ‘rijkere’ Rusland uiteraard veel hoger liggen. Maar ook de financiële steun voor het schiereiland ligt hoger dan die daarvoor vanuit Kiev. Door de historische verbinding met Rusland is echter de uitslag van het onderzoek niet zo vreemd te noemen.
Standaard