Media, Pers

Waarom je de media niet altijd moet geloven

Het is al heel wat jaartjes geleden dat ik een boekje las van Cees Hamelink: regeert de leugen? Tsja en ik kan me herinneren dat ik het boek in die tijd met rode oortjes heb gelezen. De internationale media blijken steeds meer gedomineerd te worden door spindoctors en pr-functionarissen, door staten en multinationals ingehuurd om zeer bepaalde belangen te dienen. Zij verdringen daarmee de onderzoeksjournalistiek die steeds meer gedwongen wordt het heil op het world wide web te zoeken in de alternatieve media. In een 15 minuten durend you tube filmpje legt internationaal communicatiewetenschapper Prof. dr. Cees Hamelink uit waarom we de kranten al enige tijd niet meer kunnen geloven. Hij is wel zeer mild voor de journalisten waarvan we inmiddels weten dat die zich individueel ook steeds meer laten verleiden tot betaalde dienstreisjes etc. in ruil voor kant en klaar gepresenteerde artikelen waaronder zij alleen nog hun naam hoeven te zetten. Enfin, kijkt en luistert u zelf maar naar zijn boeiend betoog over de verstrekkende manipulaties van de moderne media.

Standaard