Krim

US dollar betalingen van Krim geblokkeerd door Westerse banken

Bron: http://rt.com/business/253649-crimea-payments-blocked-swift/

Reuters / Soe Zeya Tun

Naar verluidt weigeren Westerse banken buitenlandse betalingen te verwerken vanuit de Krim via het SWIFT-transactiesysteem. In december beëindigden Visa, MasterCard en PayPal hun dienstverlening aan het schiereiland.

Transacties door bewoners en bedrijven die geregistreerd zijn in de Krim worden niet verwerkt en zelfs geblokkeerd, aldus de Russische krant Vedomosti, verwijzend naar een niet nader genoemde ambtenaar van een van de betalingssystemen.

“Als een klant is geregistreerd in de Krim, zullen buitenlandse banken de vreemde valuta betalingen van hem blokkeren,” zo verklaarde een andere ambtenaar van een van de Russische betalingssystemen aan de krant.

Betalingen in vreemde valuta’s, voornamelijk in dollars, van Rusland naar de Krim zijn beschikbaar, maar soortgelijke betalingen van de Krim naar Rusland worden geblokkeerd. De SWIFT-dienst vereist een plaats van inschrijving voor de ontvanger en de afzender. De regels vereisen dat het gebied van de afzender wordt opgegeven, terwijl de ontvangende regio niet belangrijk wordt gevonden, aldus een medewerker van een van de Krim banken.

Oekraïense banken zijn gestopt met hun werk in de Krim na de hereniging van het schiereiland met Rusland, terwijl de meerderheid van de Russische banken niet operationeel werd vanwege de angst voor westerse sancties. Krim bewoners waren niet in staat toegang tot hun deposito’s in de Oekraïense banken te verkrijgen en een speciale stichting om de spaarders te beschermen werd in het leven geroepen. Visa en mastercard hebben in december ook hun dienstverlening voor Russische banken in de Krim opgeschort als gevolg van het Amerikaanse economische embargo.

PayPal, Google en Apple zijn ook gestopt met het leveren van hun producten en diensten aan de Krim. De Russische Bank Rossiya en SMP Bank vielen ook onder de westerse sancties, omdat Visa en MasterCard de dienstverlening aan hun klanten hadden stopgezet.

De Centrale Bank van Rusland lanceerde in december een nieuwe SWIFT-stijl betaalservice gericht op het teniet doen van de westerse financiële dominantie. Het systeem is al operationeel geworden en er wordt gezegd dat het meer geschikt is voor de banken omdat ze hun software niet opnieuw hoeven te configureren

Standaard